Una dintre principalele cauze ale luarii in greutate este reprezentata de mancatul in exces. Azi mananci mult, maine mult si incet incet, te trezesti dupa minim o saptamana cu cateva kilograme bune in plus. Cazi apoi in febra dietelor si a retetelor minune, te abtii de la mancare si intri intr-un cerc vicios din care nu reusesti sa iesi fara sanatatea afectata. De aceea, n-ar fi mai bine sa previi decat sa tratezi? Nu e mai bine sa te abtii putin cate putin in fiecare zi decat sa fii nevoita sa suferi de foame brusc, in speranta disperata ca vei slabi miraculos in scurt timp?
Iata cateva trucuri prin care sa eviti sa mananci in exces, indiferent de context sau de cei din jur.
La ocazii, nu te duce cu stomacul gol
Cand esti invitata la ziua cuiva, la o petrecere sau la masa, nu te duce cu prea multa pofta de mancare. Gusta ceva inainte sa pleci de acasa, cum ar fi un iaurt sau un fruct. Astfel nu vei simti nevoia sa mananci foarte mult, ci vei putea sa gusti cu moderatie din ceea ce ti se pare atractiv. O eventuala senzatie de foame te-ar fi determinat sa mananci mult mai mult decat in cazul unei mese normale, din cauza surplusului de feluri gastronomice care sunt puse la dispozitia musafirilor in astfel de momente.
Nu manca pentru a face pe plac altcuiva
Multe persoane mananca uneori in urma unui santaj emotional: mama care vrea sa ii lauzi mancarea, prietena care vrea sa iti arate noua ei reteta de prajitura, gazdele care se simt jignite in momentul in care musafirii abia se ating de bunatatile puse pe masa. Mereu iti promiti ca nu vei mai manca atat de mult data viitoare si de fiecare data esuezi. Trebuie insa sa pui punct, deoarece efectele se vor vedea in cazul tau si nu in cazul persoanei careia i-ai facut hatarul.
Refuza politicos orice exces culinar, mananca doar atat cat doresti si nu asculta de rugamintile din dreapta si din stanga. Eventuala suparare a persoanei in cauza va trece repede, insa kilogramele in plus nu dispar la fel de usor.
Fii calma si impacata cu tine insati
Multe persoane mananca nu din nevoi fizice firesti (senzatia de foame), ci pe fond nervos. Emotiile, stresul, nervozitatea, diferitele probleme zilnice ii pot determina pe unii sa se refugieze intr-un consum excesiv de alimente. De aici pana la tulburari de alimentatie si obezitate e drum scurt.
Fara ispite la indemana
Daca ai de invatat, nu sta in casa. Cand e vreme frumoasa, mergi in parc sau la o terasa linistita. Evita sa ai mancare la indemana, ia-ti doar apa sau suc la tine.
Cand te afli in fata calculatorului, nu iti imprastia pe birou diverse gustari. Gaseste lucruri interesante de citit, asculta muzica si lucreaza propriu-zis. Practic, fa in asa fel incat sa nu te gandesti la mancare.
Cand te uiti la film, obisnuieste-te sa nu rontai nimic. Pune filmul doar dupa ce ai luat cina, astfel incat stomacul sa nu te mai deranjeze.
Stabileste-ti prioritati
Atunci cand simti ca vrei in permanenta sa mai gusti ceva, fii atenta la context. Nu cumva nu ai activitate? Nu cumva te plictisesti si din aceasta cauza simti mereu nevoia sa incerci alte si alte delicii culinare? Refa-ti total lista de prioritati si incearca sa vezi activitatile zilnice din alta perspectiva.
Ai voie la maxim cinci mese pe zi. Cele trei mese principale, plus doua gustari. Respecta-le pe acestea, fara alte evadari. Incepi chiar de azi si in timp vei vedea ca iti vor intra in obisnuinta.
Daca simti ca ai prea mult timp la dispozitie, foloseste-l altfel. Gaseste-ti un al doilea job, fii activa zi de zi, fa-ti abonament la sala, cunoaste oameni noi si asa mai departe. In functie de hobby-urile pe care le ai, poti gasi activitati extrem de placute, care sa te tina ocupata si care sa te distraga de la eventuale escapade culinare.
Mananca pana te-ai saturat si atat
A nu se confunda cu "mananca pana simti ca nu te mai poti ridica de pe scaun". Poti manca pana simti ca te-ai saturat, insa fara sa treci de o anumita limita. Ce-i drept, este destul de greu sa definesti termenul de "m-am saturat", deoarece el variaza de la o persoana la alta. Incearca insa sa te opresti in momentul in care simti ca nu iti mai este foame. Nu te amagi ca ai mai putea gusta putin, spune stop, chiar daca ai fi tentata sa termini tot din farfurie.
Asociaza mancarea cu necesitatea si nu cu placerea
Mananci ca sa traiesti sau traiesti ca sa mananci? Putine persoane sunt constiente de faptul ca, pentru ele, mancarea reprezinta de fapt o adevarata placere si nu o simpla necesitate. Din momentul in care pofta de mancare devine pantagruelica, si silueta va avea de suferit in scurt timp.
Incearca sa nu mai vezi in alimente o adevarata desfatare. Mancatul este inainte de toate o nevoie fiziologica si nu o pasiune. Schimba-ti radical perceptia privitoare la mancare si vei vedea ca in timp nu vei mai considera mesele momente de bucurie si de exces, ci momente firesti din cadrul unei zile obisnuite.
Sursa: StilFeminin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu